top of page

Weet u van wie u huurt?

Door de omhoog geschoten huizenprijzen is De Pijp zeer interessant geworden voor buitenlandse investeerders.


Naast sociale woningen van corporaties had De Pijp altijd een grote voorraad particuliere sociale huurwoningen. Door het puntenstelsel moesten particulieren hun bezit grotendeels sociaal verhuren. Toen in 2016 de ‘Waardering Onroerende Zaken’ (WOZ) voor de helft het aantal punten in het woningwaarderingsstelsel ging bepalen, zijn heel veel particuliere woningen in de vrije sector gekomen. Bij een bezit van meer dan 50 woningen moet een verhuurdersheffing betaald worden. Dat bedrag kan oplopen tot vier maandhuren. Voor particuliere verhuurders is sociale verhuur daardoor onrendabel geworden. De huur verhogen naar een vrije sector huur mag niet, want sociale huurders hebben huurprijsbescherming. Tegelijkertijd schieten de huizenprijzen omhoog. Veel particuliere eigenaren verkopen daarom hun bezit.


Internationale beleggers De afgelopen jaren strijken steeds meer internationale beleggers neer in De Pijp.


Een paar jaar geleden kocht Blackstone twee blokken in Amsterdam-Zuid. Inmiddels zijn er meer spelers op het veld: PEC S.à. r.l. uit Luxemburg, Orange Capital Partners, CBRE en Rembrandt Propco (een dochteronderneming van Blackstone).


Die zogenoemde equity firms schaffen woningen aan van tussenhandelaren die bekend zijn met de Amsterdamse woningmarkt. Twee voorbeelden daarvan zijn Damvest en Orange Capital Partners. Die tussenhandelaren stellen pakketten woningen samen die dan door een investeerder worden aangekocht. Zo kocht het Luxemburgse PEC S.à. r.l. in 2018 voor 48 miljoen euro aan woningen in Amsterdam-Zuid.


Na verhuizing van een sociale huurder wordt de vrijkomende woning na verbouwing vervolgens in de vrije sector verhuurd. Zo stijgt een huur regelmatig van €500 naar €2500 per maand. De ervaring leert dat huurders vaak expats zijn die maar voor een korte duur in de woning wonen.


Om de verhuurdersheffing te ontlopen bedienen investeerders zich van vele kleine bv's waar ze minder dan 50 sociale woningen in onderbrengen. Rembrandt Propco werkt met romeinse cijfers (ze zijn al bij X), PEC met namen van vruchten en edelstenen: PEC Apricot, Lime, Aloe, Emerald en Mandarin.


Zo’n investeerder gaat het niet om betaalbaar wonen. Het gaat om rendement. Als een blok woningen niet meer rendeert, wordt het van de hand gedaan.


Niet ondertekenen Het schrikbeeld is dat De Pijp uiteindelijk totaal van karakter zal veranderen. Van gezellige volkswijk tot enclave voor degenen die het zich kunnen veroorloven om er nog te wonen.


Huurdersvereniging De Pijp krijgt regelmatig berichten van verontruste huurders. Vragen als “De eigenaar van mijn woning heet opeens Rembrandt Propco, Green Residential of Damvest, wat verandert er voor mij?” Ons antwoord is dan: “Koop breekt geen huur”.

De nieuwe eigenaar is verplicht de huurcontracten over te nemen. Maar Rembrandt Propco probeerde recent in de Rustenburgerstraat zittende huurders nieuwe contracten aan te smeren. In die contracten zitten altijd bepalingen die het slechter maken voor de huurder. Niet ondertekenen dus.


Boudewijn Rückert - Voorzitter Huurdersvereniging De Pijp


Neemt u alstublieft contact met ons op (huurdersverenigingdepijp.nl) als uw woning recent is overgegaan naar een buitenlands bedrijf. Zo kunt u ons helpen in de gaten te houden wat er gebeurt met sociale woningen in De Pijp.


Voor problemen met uw huisbaas kunt u terecht bij !Woon: wooninfo.nl/contact/zuid

Yorumlar


bottom of page